Özel evrakta sahtecilik şikayete bağlı mı?
Özel belgede sahtecilik suçu şikayete bağlı bir suç olmadığından şikayet süresi yoktur. Ancak özel belgede sahtecilik suçunda zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan, suç 8 yıl içinde savcılığa bildirilirse savcılık soruşturma başlatacaktır.
Özel belgede sahtecilik suçu uzlaşmaya tabi mi?
Temel suç için zamanaşımı süresi 8 yıldır ve şikayet hakkı olan herkes bu süre içinde şikayette bulunabilir ve “müdahil” olarak davaya katılabilir. Özel belgeleri tahrif etme suçu, uzlaştırma prosedürünün uygulanmasını gerektiren bir suç değildir.
Özel belgede fikri sahtecilik nedir?
Özel belgede sahtecilik suçu, belge sahteciliği türünü kapsamaz. Yani belgenin içeriği gerçek dışıysa (zihinsel sahtecilik), özel belge söz konusu olduğunda suç değildir. Kanunun amacı, özel sahte belgelerin kullanılmasını engellemektir. Zihinsel sahtecilikte, belgeyi oluşturan kişi gerçektir, ancak belgenin içeriği yanıltıcıdır.
Evrakta sahteciliğin cezası nedir?
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu; Türk Ceza Kanunu’nun 204/1. maddesinde “Resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte bir resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü şu şekilde düzenlenmiştir:
Özel belgede sahtecilik teşebbüs mümkün mü?
Özel belgede sahtecilikte teşebbüs, iştirak ve komplo: Failin suçu işlemek için çalışmaya başlaması ancak kendi kontrolü dışındaki nedenlerle suçu tamamlayamaması durumunda teşebbüs söz konusudur. Özel belgede sahtecilik suçunun niteliği gereği teşebbüs mümkün değildir.
Özel belgede sahtecilik suçu memuriyete engel mi?
Özel belgede sahtecilik suçu kamu hizmetine engel teşkil eder mi? Özel belgede sahtecilik suçu bir yıldan az hapis cezası ile cezalandırılsa da, kamu hizmeti statüsüne erişime engel teşkil eder. Bunun nedenleri hem cezanın ağırlığı hem de suçun belgede sahtecilik olmasıdır. Suçu işleyen kişi kamu görevlisi ise, o kişi kamu hizmeti statüsünü kaybeder.
Resmi belgede sahtecilik suçu taksirle işlenir mi?
TCK Md. 204. madde anlamında “resmî belgede sahtecilik” suçunu oluşturmaktadır. Belgede sahtecilik suçu, yalnızca kasten işlenebilen bir suçtur[2]. Başka bir deyişle, resmi belgede sahtecilik suçunun ihmal yoluyla işlenmesi mümkün değildir.
TCK 204/1 uzlaşmaya tabi mi?
C. TCK Md. 204 Belgede sahtecilikte uzlaşma CMK Md. 253’te uzlaşmaya konu suçlar sayılmıştır. Resmi belgede sahtecilik suçu uzlaşma kapsamına girmeyen bir suç türüdür.
Özel evrakta sahtecilik avukatlığa engel mi?
Avukatlık Kanunu’nun 5/1-a maddesinde; Sahtecilik suçundan mahkûmiyet, avukatlığın icrasına engel olarak kabul edilmiştir.
Özel belgede sahtecilik hangi hareketli suçlara örnektir?
Özel belgeleri tahrif etme suçu isteğe bağlı bir mobil suçtur. “Kamu güvenine karşı suçlar” başlığı altında düzenlendiği için bir suç değildir. Bu suç için kanun, suçlunun kamu görevlisi olması gibi özel bir gereklilik öngörmemektedir.
Banka dekontu özel belge midir?
Yargıtay kararlarında özel belge olarak; dilekçe, sözleşme, ticari vekil tarafından düzenlenen kayıt formları, üretici makbuzları, ödeme belgeleri ve fazla mesai belgeleri, banka dekontları, faturalar ve ödeme makbuzları kabul edilmektedir.
Belgede sahtecilik hangi suça girer?
Resmi belgede sahtecilik suçu, Türk Ceza Kanunu’nda “kamu güvenine karşı suç” başlığı altında düzenlenmiştir. Bu suçun koruduğu hukuki değer, “belge” ile neyin kastedildiğine bağlıdır. Başka bir deyişle, belgede sahtecilik bir bireye, bir gruba veya doğrudan devlete karşı yöneltilebilir.
Özel evrakta sahtecilik suçu paraya çevrilir mi?
Sahtecilik suçu para cezasına çevrilebilir mi? Resmi belgede sahtecilik suçunun para cezasına çevrilmesi mümkün değildir ancak özel belgede sahtecilik suçunda mümkündür; olayın niteliğine göre suç para cezasına çevrilebilir.
Resmi evrakta başkasının yerine imza atmanın cezası nedir?
Başka bir kişinin adına resmi bir belge imzalamanın cezası nedir? Bu eylem, yasada “başkalarını aldatmak amacıyla resmi bir belgeyi değiştiren kişi” olarak tanımlanıyor ve basit bir suç türü olarak kabul ediliyor. 2 ila 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.
Evrakta sahtecilik suçu nereye şikayet edilir?
UYGULAMA BİLGİLERİ; Suça ilişkin ihbar veya şikâyetler, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk kuvvetlerine yapılabilir (5271 Sayılı Kanun 158).
Evrakta sahtecilik nereye şikayet edilir?
UYGULAMA BİLGİLERİ; Suça ilişkin ihbar veya şikâyetler, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk kuvvetlerine yapılabilir (5271 Sayılı Kanun 158).
TCK 208 şikayete tabi mi?
Suçun temyiz süresi, zamanaşımı ve uzlaştırma, yetkili mahkeme. Özel belgeyi yok etme, bozma veya gizleme suçu, temyiz konusu suçlar arasında yer almadığı ve bu suç için temyiz süresi bulunmadığı için Cumhuriyet savcılığınca resen soruşturulur.
Resmi evrakta başkasının yerine imza atmanın cezası nedir?
Başka bir kişinin adına resmi bir belge imzalamanın cezası nedir? Bu eylem, yasada “başkalarını aldatmak amacıyla resmi bir belgeyi değiştiren kişi” olarak tanımlanıyor ve basit bir suç türü olarak kabul ediliyor. 2 ila 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.
Evrakta sahtecilik nasıl ispatlanır?
Belgelerde sahtecilik nasıl ispat edilebilir? · Yazının taşınabilir bir nesne üzerine yazılması gerekir (tabelalar dahil, dolayısıyla plakalar bir belge sayılır). · Kağıt üzerindeki yazının içerik olarak anlaşılır olması ve ayrıca şunları içermesi gerekir: niyet beyanı. Daha fazla makale…