İçeriğe geç

Işçi Aleyhine Cezai Şart Konulabilir Mi

İş sözleşmesinde cezai şart konulabilir mi?

Belirli süreli iş sözleşmelerinde, işveren ve işçinin karşılıklı anlaşması şartıyla, her iki tarafın da sözleşmeyi süresinden önce haklı bir neden göstermeden feshetmesi halinde cezai şart kararlaştırılması mümkündür.

Cezai şart hangi hallerde geçersiz olur?

Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, fiil ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise, sözleşmede öngörülen cezai şart da geçersizdir.

Cezai şart belirsiz olabilir mi?

Cezai şart sözleşmenin erken feshine bağlı kılınmışsa, sürekli iş sözleşmelerine uygulanamaz. Çünkü sürekli iş sözleşmelerinde belirli bir fesih tarihi yoktur.

Hizmet sözleşmesine cezai şart konulabilir mi?

Ceza maddeleri özellikle belirli süreli iş sözleşmelerinde uygulanır. Başlıca işlevi hizmet sözleşmesinin erken feshedilmesine karşı bir garanti sağlamaktır. Toplu sözleşmelerin ihlali durumunda da ceza maddeleri uygulanabilir.

Cezası şart ve tazminat birlikte istenebilir mi?

Cezai şart ve tazminatın birlikte talep edilmesi mümkün olmayıp, bu durumda sözleşmeden doğan cezai şartın tazminattan mahsup edilmesi gerekmektedir.

Sözleşme hangi durumlarda geçersiz olur?

Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun baştan itibaren objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.

Cezai şart için ihtar gerekir mi?

Zira taraflar arasında akdedilen sözleşmede cezanın nasıl tahsil edileceğine ilişkin açık bir hüküm varsa, bu hükümlerin uygulanması için alacaklının borçluya ihtar veya ihbarda bulunması gerekmez.

Cezası şart neye göre belirlenir?

Sözleşmesel cezai şart, gerçek borca ​​bağlıdır ve kiralanan konut ve kapsam dahilindeki işyerlerinde kira bedelinin zamanında ödenmemesi veya tüketici sözleşmelerine tüketici aleyhine sözleşmesel cezai şart konulması gibi sözleşmesel cezai şartın açıkça yasaklandığı durumlar hariç olmak üzere her türlü borç için kaldırılabilir.

İş sözleşmesi kanuna aykırı olabilir mi?

Yukarıda kısaca değindiğimiz toplu iş sözleşmesinin doğrudan ve bağlayıcı etkisi, kanunumuz olan sendikalar ve toplu iş sözleşmeleri hakkındaki 6356. maddede yer almaktadır. Madde 36/1’de: “Toplu iş sözleşmesinde aksi öngörülmedikçe, iş sözleşmeleri toplu iş sözleşmesine aykırı olamaz.” denilmektedir.

Cezai şart müspet zarar mı?

Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.

Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?

Taraflar arasındaki sözleşmede cezai şart dışında gecikme halinde tazminat ödenmesine ilişkin bir hüküm yer almamaktadır.

Cezai şart tek taraflı olur mu?

Cezai şart genellikle sözleşmelerde belirtilse de, cezai şart mutlaka bir anlaşmanın sonucu olmak zorunda değildir, tek taraflı bir hukuki işlemle de elde edilebilir. İş hayatında, cezai şartlara genellikle taraflar arasındaki sözleşmelerde rastlanır.

İş sözleşmesinde cezai şart geçerli mi?

Hem belirli süreli hem de sürekli iş sözleşmelerinde, karşılıklılık ilkesi geçerliyse cezai şart içeren hükümler genellikle geçerlidir. Ancak, sözleşmenin erken feshedilmesi halinde cezai şartın geçerli olabilmesi için, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin belirli bir süre için yapılmış olması gerekir.

Cezai şart ıslah edilebilir mi?

Sorunuzun ikinci kısmına gelince; şüphesiz kısmi cezai şart talebinde bulunup bilirkişi incelemesi sonrasında durumunuzu düzelttirebilirsiniz.

Cezai şart kusura bağlı mıdır?

Türk hukukunda ceza ile suçluluk arasındaki ilişki tartışmalıdır. Bazı yazarlar, cezanın ancak borçlunun borcu kendi kusuruyla ihlal etmesi halinde talep edilebileceğini kabul ederken, bir diğer görüş ise cezanın infazının borçlunun kusuruna bağlı olmadığı görüşündedir.

İş sözleşmesi hangi durumlarda geçersiz olur?

İş sözleşmesinin konusunun sözleşmenin yapıldığı anda imkânsız olması sözleşmeyi geçersiz kılar. Türk Borçlar Kanunu’nun 27. maddesinin 1. fıkrasına göre “içeriği imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür”.

Gizlilik sözleşmesi cezai şart geçerli mi?

Gizlilik sözleşmesi sözleşme özgürlüğüne dayanır ve yapılacak düzenlemeler zorunlu yasal hükümlerle çelişmediği sürece serbestçe yapılabilir. Genel olarak tarafların bilgileri, sözleşmenin konusu, tarafların yükümlülükleri ve sözleşmenin ihlali durumunda cezai şart gibi konuları içerir.

Cezai şart nasıl talep edilir?

Ceza maddesini ileri sürmek için borçlunun kusurlu olması gerekir, ancak alacaklının tazminat talebinde bulunmaması gerekir. Ceza koşulu ana borca ​​bağlıdır ve ceza koşuluna tabi olmanın açıkça yasaklanmadığı herhangi bir borç için belirlenebilir. Sözleşmesel bir ceza, sözleşmesel bir ceza olarak da kararlaştırılabilir.

Cezai şart tek taraflı olur mu?

Cezai şart genellikle sözleşmelerde belirtilse de, cezai şart mutlaka bir anlaşmanın sonucu olmak zorunda değildir, tek taraflı bir hukuki işlemle de elde edilebilir. İş hayatında, cezai şartlara genellikle taraflar arasındaki sözleşmelerde rastlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort