Hangi durumlarda aşı yapılmaz?
Yapılmaması gereken durumlar: Orta veya ağır hastalığı olan çocuklara iyileşene kadar aşı yapılmamalıdır. Soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklarda aşı yapılır, aşıdan sonra şiddetli alerjik reaksiyon gösteren çocuklara veya sinir sistemi belirtileri gösteren çocuklara tekrar aşı yapılmamalıdır.
Hastayken aşı yapılır mı?
Hafif ateş, orta şiddette solunum yolu enfeksiyonları veya ishal ve diğer hafif hastalıklar aşılama için kontrendikasyon olarak değerlendirilmemelidir.
Antibiyotik kullanan çocuğa aşı yapılır mı?
Hasta bir çocuğa aşı yapılabilir mi? Ateşsiz basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya ishal aşı olmayı engellemez. Hastalıktan kurtulan veya antibiyotik kullanan bir çocuk aşı olmayı engellemez.
Aşı ile önlenebilir hastalıklar nelerdir?
Günümüzde aşılar hepatit (sarılık), difteri, tetanos, boğmaca, tüberküloz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, zatürre, menenjit, grip, rotavirüs ve rahim ağzı kanserine (HPV) karşı iyi bir koruma sağlamaktadır.
Enfeksiyon varsa aşı yapılır mı?
Difteri, boğmaca ve tetanos aşısı (Dpt). Aşılama en az bir ay arayla yapılır. Çocukta enfeksiyon ve yüksek ateş varsa aşılama ertelenir. Çocukta geçmişte nöbetler veya şiddetli kas kasılmaları olduysa; aşılama gününde ateş düşürücü ve kas gevşetici ilaç uygulanmalıdır.
Ateşi olan çocuğa aşı yapılır mı?
3. Bebekler ve çocuklar aşılamadan önce sağlık kontrolünden geçmelidir. Ateş veya enfeksiyon varsa aşılama ertelenecektir. Hafif ateş aşılamaya engel değildir.
Gripken aşı olunur mu?
Grip olduğunuzda grip aşısı yaptırmanız genellikle önerilmez. Grip aşısı, gribe karşı koruma sağlayan bir aşıdır ve genellikle grip mevsiminden önce önerilir. Grip olduğunuzda grip aşısı yaptırmak grip semptomlarını kötüleştirebilir ve aşının etkinliğini azaltabilir.
Çocuklar hastayken neden aşı yapılmaz?
Bir çocuğun şiddetli ateşli bir hastalığı varsa aşının olası ek yan etkilerinden kaçınmak için aşılamanın ertelenmesi gerektiği konusunda genel bir fikir birliği vardır. Bu uygulama ayrıca hastalık belirtilerinin aşıya atfedilmesini de önler.
İshalken aşı yapılır mı?
Hafif hastalığı olan bebekler aşı olabilir. Orta veya şiddetli hastalığı olan bebekler iyileşene kadar beklemelidir. Buna orta veya şiddetli ishal veya kusması olan bebekler de dahildir.
Antibiyotik iltihap kurutur mu?
Diş enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotiklerin rolü çok önemlidir. Bu ilaçlar iltihabı kurutmaya yardımcı olabilir ve böylece enfeksiyonun yayılmasını önleyebilir. Ayrıca antibiyotikler ağrı ve şişlik gibi semptomları hafifletebilir ve hastanın rahatlamasına yardımcı olabilir.
Antibiyotik kullanırken okula gidilir mi?
Hastalığa yakalanan çocukların, hastalığı arkadaşlarına bulaştırmasını önlemek için antibiyotik tedavisine başlandıktan sonra en az 24 saat okula gönderilmemesi gerekiyor.
Aşı yapılmaması gereken durumlar nelerdir?
Bir aşıya karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon oluşursa, o aşının daha fazla dozu verilmemelidir. Bir aşı bileşenine (içeriğine) karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon oluşursa, o bileşeni içeren tüm aşılar verilmemelidir. Soğuk algınlığı ve ishal gibi hafif hastalıklarda aşılamanın ertelenmesine gerek yoktur.
Hangi aşılar birlikte yapılmaz?
Aynı anda farklı aşılar yapılabilir mi? Evet, aynı anda birçok aşı yapılabilir. Eğer inaktif aşılar aynı anda yapılmazsa, farklı zaman aralıklarında yapılmasında bir sakınca yoktur. Ancak canlı aşılar, özellikle cilde uygulanan iki canlı aşı, aynı anda veya bir ay arayla yapılmalıdır.
Aşı yaptırılmazsa ne olur?
Tabloyu şöyle özetlemek mümkün: Uzmanlar bir yandan aşıların gerekliliğini, çocukların aşılanmadığı takdirde ciddi, ölümcül hastalıklara yakalanabileceğini, toplum sağlığının tehlikeye girdiğini, aşıların otizm veya MS üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmadığını vurguluyor.
İshalken aşı yapılır mı?
Hafif hastalığı olan bebekler aşı olabilir. Orta veya şiddetli hastalığı olan bebekler iyileşene kadar beklemelidir. Buna orta veya şiddetli ishal veya kusması olan bebekler de dahildir.
Bebeklere neden aşı yapılmamalı?
Küçük bir bebeğe çok fazla aşı yapılırsa (ve çok sayıda ve farklı antijen verilirse), bu bağışıklık sisteminin işleyişini etkileyebilir ve birçok hastalığa yol açabilir. Bebekler doğumdan itibaren her dakika birçok yabancı antijenle karşılaşır. Annenin vücudundan ve çevreden gelen birçok mikroorganizma bebeğin vücuduna yerleşir.
Aşı yapılmazsa ne olur?
Aşıyla önlenebilir hastalıklar, zatürre, ensefalit, körlük, kanama, kulak enfeksiyonları, konjenital rubella sendromu ve hatta ölüm gibi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ciddi sonuçlara (komplikasyonlara) yol açabilen ciddi hastalıklardır.
13 yaş aşısı yapılmazsa ne olur?
13 yaşındaki çocuk her 10 yılda bir aşılanmalıdır. Aşı, koruyucu süresi geçtikten sonra uygulanmazsa tetanos kapma riski artar.