Atama problemleri nelerdir?
Bir tahsis problemi, belirli sayıda işi (tercihen aynı sayıda) işçilere tahsis etmekten oluşur, ancak kapsamı gerçek hayatta en sık karşılaştığımız bu örnekle sınırlı değildir. Bir ulaştırma problemi gibi, bir tahsis probleminin de kaynakları (işçiler) ve hedefleri (işler) vardır.
Karesel atama problemi nedir?
İkinci dereceden tahsis problemi (QAP), her bir lokasyon için farklı kurulum maliyetlerine sahip tesislerin, toplam maliyeti en düşük olan mevcut lokasyonlara tahsis edilmesi sürecidir [1]–[3].
Macar algoritması yöntemi nedir?
Macar algoritması bilgisayar bilimi literatüründe en iyi bilinen yöntemlerden biridir. Bu yöntem, maliyet matrisini her adımda sistematik olarak yeni bir indirgenmiş matrise dönüştürerek tahsis problemini çözer.
Atama işlemi nedir?
Atama, bir nesneyi veya ifadeyi bir değişkene atama eylemidir. Örneğin, x = 1 bir atama işlemidir. Bu ifadede, x değişkendir ve 1 ona atanmış nesnedir. Eşitlik sembolü (=), atama eylemini gerçekleştiren operatördür.
Atama modeli nedir?
Tahsis modeli aslında kaynakları işçiler ve hedefleri işçiler olan özel bir ulaşım modelidir. Kaynak sayısı hedef sayısına eşit olmalıdır. Her kaynaktaki arz miktarı ve her hedefteki talep miktarı her zaman 1’e eşittir. Başka bir deyişle, her işe 1 kişi atanır ve her iş 1 kişi tarafından tamamlanır.
Kuadratik atama nedir?
İkinci dereceden tahsis probleminde, eşit sayıda aday bölge ve tesis vardır. Amaç, tesisleri aday bölgelere, toplam maliyeti en aza indirecek şekilde tahsis etmektir. Atama sonunda, her aday bölgede bir tesis kurulacak ve hiçbir aday bölge veya tesis açık kalmayacaktır.
Hungarian metodu nedir?
Algoritma analizinde en ünlü problemlerden biri olan eşleştirme problemini (bazı kaynaklarda eşleştirme problemi, atama problemi olarak da adlandırılır) çözmek için Macar araştırmacıların etkisi altında geliştirilen algoritmanın adıdır.
Atama işlemleri nasıl yapılır?
Atama talebi uygun görülen personel için Gelir İdaresi Başkanlığı’na personel talebi yapılır. Personel talebi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygun görülüp Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletildikten sonra atama süreci Gelir İdaresi Başkanlığı’nın onayı ile tamamlanır.
+= nedir?
+= operatörünün adı, eşittir artı sırasına göre sembollerin adıdır. Artı eşittir operatöründe +=: += operatörünün sağına değişkeni veya değeri, soluna ise değişkenin değerini ekleyip operatörün solundaki değişkene atamak (geri döndürmek) için kullanılır.
Naklen atama ne demek?
Nakil ataması nedir? Kurumlar arası nakil ataması. Kurumlar arası nakil, memurların çalıştıkları bir kurumdan kurumların onayıyla başka bir kuruma nakledilmesidir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 74. maddesi kurumlar arası nakil atamasını düzenlemektedir.
Atama onayı kaç günde gelir?
Atama sonuçları Bakanlığın internet sitesinde ilan edilir. MADDE 23 – (1) Atama onayının ilgili birime ulaşmasından itibaren, 14 üncü maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen haller hariç olmak üzere en geç otuz gün içinde ilgiliye tebliğ edilir (Değişik cümle: RG-28702) ve tebliğ tarihinde görevine son verilir.
Ataması idari işlem midir?
Atama, “durum-işlem” kategorisine giren tipik bir bireysel idari işlemdir. Son zamanlarda atamaların ve benzeri prosedürlerin, hem kanunlar hem de kanun hükmünde kararnameler aracılığıyla doğrudan yasama organı tarafından oluşturulduğu gözlemlenmiştir.
Atama davası ne kadar sürer?
Randevu iptal davaları genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında tamamlanan davalar arasındadır. Ancak davanın uzunluğu davalı kuruluşun statüsüne ve davanın niteliğine bağlı olarak değişebilir. Akılda tutulması gereken en önemli şey şudur: Randevu iptali davası, randevu bildiriminden itibaren 60 gün içinde açılmalıdır.
Atama süreci nedir?
Merkezi atama süreci, adayların KPSS puanlarına ve mezuniyet durumlarına göre yerleştirilmesini sağlar. Merkezi atama için mülakat yoktur; adaylar yalnızca KPSS puanlarına ve tercih edilen pozisyonlara göre atanır.